Pre SR je najvýhodnejšie čo najskôr zaviesť euro

08.10.2003 Celý región

Zavŕšením integrácie SR do Európskej únie (EÚ) bude nahradenie národnej meny eurom. Zdôraznila to 7. októbra v Prešove viceguvernérka Národnej banky Slovensk...
Zavŕšením integrácie SR do Európskej únie (EÚ) bude nahradenie národnej meny eurom. Zdôraznila to 7. októbra v Prešove viceguvernérka Národnej banky Slovenska Elena Kohútiková. Podľa nej čo najrýchlejšie pristúpenie Slovenska k spoločnej menovej politike, do eurozóny a zavedenie eura má viac výhod ako negatív.

Viceguvernérka konštatovala, že SR v súčasnosti 92 percent svojho vývozu a 86 percent dovozu realizuje s krajinami EÚ, vo väčšine ktorých funguje euro. Z rýchleho začlenenia sa do eurozóny budú môcť podľa nej profitovať nielen slovenskí podnikatelia, ale aj radoví občania. Pripomenula však, že otázka približovania úrovne miezd musí byť veľmi opatrne posudzovaná, aby rýchle prispôsobenie sa platom v EÚ nevytváralo inflačné tlaky. Produktivita práce v SR je však len na 49 percentách úrovne EÚ. Zdôraznila tiež, že ak za nevýhody členstva SR v Európskej menovej únii niektorí verejní činitelia považujú stratu možnosti nezávislej menovej politiky, tak podľa nej pri globalizujúcom sa svete nebude môcť centrálna banka veľmi využívať nástroj tejto menovej politiky, akým sú úrokové sadzby. Za vážnejší problém považuje znižovanie fiskálneho deficitu, pretože - ako zdôraznila - pre každú vládu je najťažšie prijímať reštrikčné opatrenia vo výdavkovej časti rozpočtu.
Kohútiková vystúpila na diskusnom večeri prešovskej kancelárie Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) s prednáškou na tému Otvorené otázky integrácie Slovenska do eurozóny.
Vedúci kancelárie SFPA Vladimír Benč informoval, že ďalší ročník cyklu diskusných večerov, tzv. jour-fixe, začali v septembri t. r. A do konca roka by mali na nich vystúpiť o. i. ministri slovenskej vlády Eduard Kukan a Daniel Lipšic. Podporu projektu získali v Nadácii Konrada Adenauera.

(jj)
 

Vyberte región